Trochę sentymentalny powrót do smaków dzieciństwa, choć pamiętam, że wtedy przygotowywano ten deser z gotowanych ziemniaków. Ja proponuję kartofelki z prawdziwej masy marcepanowej, którą z łatwością zrobicie sami w domu.
1 1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 białko
1 łyżka kakao do obtaczania
wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz kakao) łączę i wyrabiam na gładką, jednolitą masę. Z masy odrywam kawałki wielkości wiśni i formuję na kształt kartofelków (jeśli wolicie, możecie przygotować kuleczki w bardziej regularnym kształcie, ja lubię, gdy są nieco nierówne). Na każdy uformowany kawałek palcami nanoszę kakao. Odstawiam do lodówki na godzinę.