Biszkoptowe, pieczone omlety z bitą śmietaną, zwane również biskwitami. Lekki deser, bardzo prosty do przygotowania, który posmakuje nie tylko dzieciom. Zrobicie je szybko i zapewniam Was, że równie szybko znikną z talerza. W sezonie koniecznie podajcie je ze świeżymi owocami.
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
owoce do podania
wykonanie:
Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia, na każdym narysowałam cztery kółka o średnicy 10 cm.
Białka ubiłam ze szczyptą soli. Gdy masa zaczęła gęstnieć dodawałam stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas miksując. Do gęstej masy dodałam żółtka, wymieszałam na niskich obrotach. Na koniec dodałam wymieszane i przesiane mąki, całość delikatnie połączyłam łyżką.
Gotowe ciasto wyłożyłam na okręgi (mniej więcej dwie pełne łyżki ciasta na każdy). Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjęłam z blachy pomagając sobie szpatułką. Każdy omlecik złożyłam na pół i odłożyłam do wystygnięcia.
Śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem i wypełniłam nią omleciki. Całość oprószyłam cukrem pudrem.