Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta.
składniki:
300 g masła
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki kakao
7 łyżek wody
5 dużych jajek
1/2 szklanki letniego mleka
cukier puder do posypania
wykonanie:
Przygotowanie babki rozpoczynam od roztopienia i ostudzenia masła. Dodaję do niego 1 1/2 szklanki cukru oraz cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minuty. Następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodaję stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Kakao łączę z pozostałym cukrem i wodą tak, by powstała dość gęsta papka. Do masy kakaowej dodaję 1/3 część ciasta i mieszam mikserem.
Formę do babki (średnica 22 cm) smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wykładam 2 łyżki jasnego ciasta, a na nie w tym samym miejscu, 1 łyżkę ciemnego. Postępuję w ten sposób aż do wyczerpania składników, na koniec wyrównuję ciasto.
Ciasto wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę, wyjmuję z foremki i posypuję cukrem pudrem.