Faszerowane jajka bardzo często goszczą na naszym stole, a ja chętnie poszukuję nowych pomysłów na farsze. Tym razem połączyłam ostrą rukolę, delikatną pietruszkę, chrupiące orzechy i aksamitny majonez, a wszystko to dodatkowo owinęłam plasterkiem dojrzewającej szynki. Dla mnie super smak. Przepis od Beaty.
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej rukoli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
20 g zmielonych orzechów włoskich
20 g startego żółtego sera
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
4 plastry szynki dojrzewającej
wykonanie:
Ugotowane i ostudzone jajka obieram i przekrawam na pół. Delikatnie, by nie uszkodzić białek wyjmuję żółtka i przekładam je do miseczki. Do żółtek dodaję posiekane rukolę i pietruszkę, starty ser i zmielone orzechy. Doprawiam majonezem i przyprawami, mieszam na gładką masę. Każde białko zawijam połową plasterka szynki i napełniam farszem.