niedziela, 23 czerwca 2019

zupa krem z marchwi i pomarańczy

Aromatyczna i orzeźwiająca, doskonała na upalny dzień. Na dodatek błyskawiczna do przygotowania - kilka prostych składników, minimum wysiłku, a efekt Was zaskoczy. Prosty i efektowny przepis na zupę krem z marchwi i pomarańczy doprawioną kolendrą, której charakterystyczny, lekko cytrusowy aromat doskonale komponuje się z marchewką i pomarańczą. Dodatkowo kolendra wykazuje działanie antyrakowe, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać ból o niskim natężeniu. Wspomaga wzrok dzięki zawartości antyoksydantów, z tego powodu jest też naturalnym konserwantem.
***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza potrawy smażone, śmietanę i ostre przyprawy, dlatego moją zupę krem przygotowałam bez podsmażania marchewki, śmietanę zastąpiłam naturalnym jogurtem, a ostry imbir - delikatniejszą kolendrą.

zupa krem z marchwi i pomarańczy babkawformie.blogspot.com

składniki:
1/2 kg marchwi
750 ml wody (lub bulionu warzywnego)
1 pomarańcza
sól 
kolendra mielona

jogurt naturalny
listki świeżej kolendry
groszek ptysiowy

wykonanie:
Wodę zagotowałam, do wrzątku wrzuciłam obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach. Gotowałam do miękkości - około 20 minut. Dolałam sok wyciśnięty z  pomarańczy i zblendowałam na krem. Doprawiłam solą i niewielką ilością mielonej kolendry. Podałam z łyżką gęstego jogurtu, groszkiem ptysiowym i listkami świeżej kolendry.

zupa krem z marchwi i pomarańczy babkawformie.blogspot.com
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger