czwartek, 25 lipca 2019

ciasto maślane z porzeczkami i kruszonką

Doskonałe ciasto na lato - puszyste, o delikatnym, niezbyt słodkim smaku, z odpowiednią ilością kwaskowych czerwonych porzeczek i rozpływającej się w ustach maślanej kruszonki. Sekretem udanego ciasta jest odpowiednio długie ucieranie masła z cukrem pudrem i jajkami.

ciasto maślane z porzeczkami i kruszonką babkawformie.blogspot.com

składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g czerwonej porzeczki

100 g masła
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki

wykonanie:
Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję umytymi i pozbawionymi gałązek porzeczkami. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.

ciasto maślane z porzeczkami i kruszonką babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger