Delikatna, młoda cukinia nadziewana prostym farszem z kaszy kuskus, pomidorów i sera. Doprawiona kolendrą, która nadaje potrawie charakterystyczny, cytrusowy aromat. Pyszna zapiekanka, znakomita propozycja na lekki, letni obiad lub kolację.
składniki:
1 młoda cukinia
3 łyżki kaszy kuskus
1 pomidor
pęczek kolendry
40 g żółtego sera
sól
wykonanie:
Kaszę kuskus wsypałam do miseczki, zalałam wrzącą wodą tak, żeby był przykryty na 1/2 cm i odstawiłam na kilka minut. Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż - powstały dwie łódeczki. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorącą patelnię teflonową podlewając odrobiną wody. Chwilę dusiłam, dodałam napęczniały kuskus, posiekaną kolendrę i starty ser. Doprawiłam solą. Farszem napełniłam połówki cukinii, wstawiłam do gorącego piekarnika i zapiekałam około 20 minut w temperaturze 180 stopni.