Jogurt naturalny z frużeliną truskawkową to propozycja na pyszne zdrowe śniadanie lub smaczny podwieczorek.
***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu
wyklucza tłusty nabiał, dlatego mój deser przygotowałam na chudym jogurcie.
Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w
deserze znalazły się ugotowane truskawki w postaci pysznej frużeliny.
składniki:
250 g obranych truskawek
1- 2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
200 g jogurtu naturalnego
wykonanie:
Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam rozdrobnione owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
W słoiczkach układałam warstwami jogurt i frużelinę.