Ciemne ciasto przełożone kremem kajmakowym z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Ciasto jest pyszne, słodkie, ale nie przesłodzone. Przepis wydaje się pracochłonny, ale słonecznikowiec to naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. U mnie jest prawdziwym hitem!
składniki:
ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
chrupiący słonecznik:
300 g słonecznika
1/2 szklanki cukru
80 g masła
4 łyżki mleka
krem kajmakowy:
250 g masła
1 1/2 puszki masy kajmakowej (w sumie 600 g)
chrupiący słonecznik
do nasączenia:
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
100 ml wódki
polewa:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
wykonanie:
ciasto: Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę
ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus,
mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę
(21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego
piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie kroję je na dwa blaty.
chrupka słonecznikowa: Masło
roztapiam. Dodaję słonecznik, cukier i mleko i doprowadzam do
zagotowania. Gotuję na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, około
15minut, aż płyn odparuje. Słonecznik wysypuję na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i piekę w piekarniku około 10 - 15 minut w
temperaturze 180°C na złoty
kolor (obserwuję słonecznik, aby za bardzo się nie
przyrumienił - ciemny będzie gorzki). Odstawiam do ostygnięcia, a
następnie rozdrabniam.
krem: Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo dodaję masę kajmakową. Na koniec wsypuję 3/4 słonecznika i mieszam.
poncz: Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam.
polewa: Wszystkie składniki polewy wkładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzę.
Składam słonecznikowiec: pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam cały krem kajmakowy. Przykrywam drugim blatem ciasta, nasączonym resztą ponczu. Dekoruję polewą i resztą chrupki słonecznikowej. Wstawiam na kilka godzin do lodówki.