W moim domu świąteczne pierniczki to pozycja obowiązkowa na Boże Narodzenie. Ich smak od lat podkreśla niezwykle aromatyczna domowa przyprawa korzenna. Przygotowuję ją bardzo szybko, w moździerzu rozdrabniam tylko goździki, pieprz i ziele angielskie, pozostałe składniki kupuję już zmielone. Spróbujcie, to naprawdę proste, a jaka satysfakcja ;-)
składniki:
50 g cynamonu
20 g imbiru
10 g kardamonu
10 g goździków
10 g gałki muszkatołowej
4 g kolendry
4 g ziela angielskiego
4 g pieprzu
wykonanie:
Przyprawy, które są w całości (u mnie - goździki, ziele angielskie i pieprz) rozcieram w moździerzu, łączę z pozostałymi, dokładnie mieszam i przesypuję do słoiczka.
Ponieważ lubię pierniki mocno aromatyczne i pierne, w moich wypiekach stosuję jedną pełną łyżkę domowej przyprawy na pół kilograma mąki.