W sezonie rabarbarowym nie może zabraknąć tego ciasta. Klasyczne ucierane, na maśle, z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste do wykonania i zawsze się udaje.
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g rabarbaru
100 g masła
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki
wykonanie:
Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam umyte i pokrojone w kostkę łodygi rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni.