Lato to czas lekkich sałatek. Polecam Wam dzisiaj przepis na smaczną, aromatyczną sałatkę z rukoli z dodatkiem truskawek i mozzarelli. Posypana prażonymi pestkami słonecznika i doprawiona winnym dressingiem doskonale wpisuje się w klimat letniego posiłku.
składniki:
50 g rukoli
kilka małych listków świeżej bazylii
150 g mozzarelli
200 g truskawek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
wykonanie:
Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki mozzarelli i przekrojone na pół truskawki. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę. Całość posypuję prażonym słonecznikiem.