piątek, 30 października 2020

ciasto Raffaello

Pyszne ciasto bez pieczenia - na herbatnikach, z delikatnym, budyniowym kremem. Kokosowe niebo w gębie ;-) Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na wykonanie skomplikowanych warstwowych przekładańców, a jednak najdzie Was ochota na ciasto z kremem - ten przepis jest właśnie dla Was.   
ciasto rafaello bez pieczenia babkawformie.blogspot.com
 
 
składniki:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
600 g herbatników
200 g masła
250 g wiórków kokosowych 
 
wykonanie:
W jednej szklance mleka rozpuszczam 3 budynie, pozostałe mleko gotuję z cukrem. Do wrzącego mleka wlewam rozrobione budynie, mieszam energicznie tak, by nie powstały grudki, gotuję jeszcze 2 minuty. Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieram na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksuję, aż masa jest kremowa. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe (niewielką ilość zostawiam do udekorowania ciasta) i dokładnie mieszam z kremem.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam ściśle pierwszą warstwę herbatników, przykrywam 1/4 częścią kremu. Postępuję tak do wyczerpania składników (wychodzą 4 warstwy). Ostatnią warstwę kremu posypuję wiórkami kokosowymi. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin.
 
ciasto rafaello bez pieczenia babkawformie.blogspot.com
 

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger