wtorek, 3 listopada 2020

gołąbki w sosie pomidorowym

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!  

tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym babkawformie.blogspot.com

składniki: 

1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
2 pełne łyżki bułki tartej
1/3 szklanki wody
sól, pieprz
mała główka liści białej kapusty
100 g koncentratu pomidorowego 
300 ml wody lub bulionu

wykonanie:

W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam kapustę, z której wcześniej wycięłam głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu. 
Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut. 
Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję farszu i zwijałam gołąbki (wyszło mi 6 całkiem sporych).
Zwinięte gołąbki obsmażyłam z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni dając tylko odrobinę oleju. 
Zagotowałam 300 ml wody (można użyć bulionu), dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i wlałam do naczynia z gołąbkami. Przykryłam patelnię i dusiłam gołąbki przez godzinę na maleńkim ogniu.

tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym babkawformie.blogspot.com

Tekst powstał we współpracy z firmą Woll Cookware.
 

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger