piątek, 31 lipca 2020

dżem morelowy

Ostatnio nie szaleję z przygotowywaniem przetworów na zimę, ale przyznaję, że lubię mieć w piwnicy choć trochę, zwłaszcza z owoców. Ze względów praktycznych najczęściej robię dżemy w małych słoiczkach, zawsze z dodatkiem pektyny, bo wtedy mam pewność, że nic się nie zepsuje. Dziś - dżem morelowy.

dżem morelowy babka w formie.blogspot.com

składniki:
1 kg moreli bez pestek
1/2 kg cukru
1 opakowanie żelfixu 2:1

wykonanie:
Morele kroję na mniejsze kawałki, mieszam z żelfixem w szerokim garnku. Gotuję około 10 minut. Następnie dodaję cukier, mieszam dokładnie i gotuję jeszcze 5 minut. Zestawiam z ognia i mieszam do zniknięcia piany, następnie przekładam dżem do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcam i odstawiam do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowuję w piwnicy.

dżem morelowy babka w formie.blogspot.com
 

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger