Urlop trwa, czasu i chęci na rozpieszczanie znacznie więcej... Nie pozostało mi nic innego, jak tylko przygotować dzisiaj "wymarzone" śniadanie. Idealne naleśniki z delikatnym twarożkiem i świeżymi owocami, czego chcieć więcej?
składniki (na 6 naleśników o średnicy 20 cm)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
250 g twarogu
100 g gęstej śmietany 12%
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
300 g świeżych owoców (u mnie borówki)
kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
wykonanie:
Mąkę, sól, jajka, wodę i mleko mieszam mikserem na
gładkie ciasto, odstawiam na 15 minut. Rozgrzewam teflonową patelnię i
wlewam porcję ciasta. Smażę z dwóch stron na złoty kolor (w razie
potrzeby można patelnię delikatnie natłuścić).
Twaróg rozdrabniam widelcem, łączę ze śmietaną, cukrem i wanilią (można wszystko zblendować, masa będzie bardziej gładka). Dodaję owoce (niewielką ilość zostawiam do dekoracji) i delikatnie mieszam.
Masę twarogową wykładam na naleśniki, składam lub zwijam w ruloniki. Posypuję pozostałymi owocami i polewam czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.