Sernik z brzoskwiniami to jeden z moich ulubionych serników. Idealne ciasto na kruchym spodzie i z kruszonką, a w środku kremowa masa serowa, brzoskwinie i delikatna pianka. Tradycyjny przepis na pyszny sernik.
składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
200 g masła
5 żółtek
3-4 łyżki gęstej śmietany
750 g zmielonego twarogu
100 g masła
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu (po 40g) waniliowego
1 puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Na stolnicy łączę mąkę,
proszek do
pieczenia, cukier, masło oraz śmietanę i żółtka. Zagniatam i
wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną z nich wkładam do zamrażarki, a drugą wylepiam dno blaszki o
wymiarach 26 x 21 cm. Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masło ucieram na puszystą masę razem z cukrem, jajkiem i żółtkami. Stopniowo dodaję zmielony twaróg i proszek budyniowy. Miksuję dokładnie do połączenia składników.
Brzoskwinie wyjmuję z puszki, osączam z nadmiaru soku i kroję w kostkę.
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze około 1 minuty.
Na kruchy spód wykładam masę serową, na której równomiernie rozkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykrywam pianą z białek. Drugą część ciasta ścieram na wierzch na tarce o dużych oczkach.
Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.