Polecam Wam przepis na lekką, letnią sałatkę z rukoli z dodatkiem melona, fety, pomidorków i prażonych ziaren słonecznika. Aromatyczna, orzeźwiająca i, co nie mniej ważne, prosta i szybka do przygotowania.
składniki:
50 g rukoli
100 g sera typu feta
1/3 dojrzałego melona (około 400 g)
100 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki oleju
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżeczki ostrej musztardy
wykonanie:
Rukolę układam na talerzu,
dodaję przekrojone na pół pomidorki, pokrojonego w kostkę melona (możecie wyciąć kulki specjalną łyżeczką) oraz kostki fety. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu
mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę tuż przed podaniem. Wierzch posypuję prażonym słonecznikiem.