Próbowałam wielu przepisów na tradycyjne pancakes, różnych proporcji. Efekty tych prób też były
 różne, ale skłaniały do dalszych poszukiwań. I oto są - moje pancakes 
idealne :-)   
składniki:
1 szklanka mąki 
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody 
1 jajko 
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
wykonanie:
Wszystkie
 składniki mieszam (na początku robiłam to mikserem, teraz korzystam ze 
zwykłej trzepaczki). Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam 
ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Pancakes smażę powoli, żeby 
zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą 
stronę. Zwykle jadamy  je w wersji najprostszej czyli tylko z cukrem pudrem ale dobrze komponują się też z letnimi owocami, miodem czy domową frużeliną.
 
