Próbowałam wielu przepisów na tradycyjne pancakes, różnych proporcji. Efekty tych prób też były
różne, ale skłaniały do dalszych poszukiwań. I oto są - moje pancakes
idealne :-)
składniki:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 jajko
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
wykonanie:
Wszystkie
składniki mieszam (na początku robiłam to mikserem, teraz korzystam ze
zwykłej trzepaczki). Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam
ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Pancakes smażę powoli, żeby
zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą
stronę. Zwykle jadamy je w wersji najprostszej czyli tylko z cukrem pudrem ale dobrze komponują się też z letnimi owocami, miodem czy domową frużeliną.