Jakiś
czas temu miałam okazję podzielić się z Wami przepisem na pyszne rogaliki wiedeńskie.
Zamierzam znów je upiec, tym razem na Boże Narodzenie więc już dziś przygotowałam domową masę marcepanową, która jest jednym ze składników tych znakomitych ciasteczek.
składniki:
1 1/2 szklanki migdałów
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 białko
wykonanie:
Migdały
sparzyłam wrzątkiem, poczekałam, aż woda ostygnie, odlałam wodę i
obrałam migdały ze skórki. Zostawiłam na chwilę na ściereczce, żeby
trochę obeschły (oczywiście do przygotowania masy marcepanowej można
wykorzystać migdały już obrane, ja kupiłam ze skórką, bo są tańsze).
Obrane migdały zmieliłam partiami w młynku do kawy, wymieszałam z cukrem
pudrem i pozostałymi składnikami. Całość wyrobiłam na gładką masę i
schłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że zdążę wykorzystać ją do
rogalików, bo jest tak pyszna, że wyjadamy ją tak po prostu, jak
marcepanowy batonik :-)