sobota, 5 listopada 2016

placuszki budyniowe

Pyszne placuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie i puszyste jak placuszki jogurtowe czy dyniowe, ale uwierzcie - z odpowiednimi dodatkami smakują naprawdę nieźle. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i malinami, lubimy też z miodem, domową frużeliną i najnowszym odkryciem - syropem z mniszka. Polecam na słodkie śniadanko :-)  

placuszki budyniowe biszkoptowe babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 szklanka mąki
1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowego)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Smacznego :-)

placuszki budyniowe biszkoptowe babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger