Dla mnie ten przepis to zaskoczenie roku. Moskaliki wydawały mi się zawsze bardzo pospolite i nie spodziewałam się, że można je podać w tak wykwintny sposób. Te małe śledzie przygotowane z jabłkiem, żurawiną i dużą ilością szczypiorku, doprawione słodko - kwaśną śmietaną smakują i wyglądają znakomicie. Uwierzcie, naprawdę warto ich spróbować.
składniki:
300 g moskalików
sok z 1/2 cytryny
4 łyżeczki cukru
1 pęczek grubego szczypioru
1 małe winne jabłko
3-4 łyżki suszonej żurawiny
150 ml gęstej śmietany
wykonanie:
Śledzie pokroiłam na niewielkie kawałki odcinając ogonki. Skropiłam sokiem z cytryny i doprawiłam cukrem. Dodałam posiekany szczypiorek, jabłko pokrojone w drobną kostkę i żurawinę. Wymieszałam, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec delikatnie wymieszałam ze śmietaną. przełożyłam do słoika i odstawiłam do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorowałam szczypiorkiem i żurawiną.