środa, 4 stycznia 2017

terrina serowa z kurkami

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu. Dziś proponuję Wam terrinę z delikatnego twarożku  z dodatkiem pysznych kurek, cebulki i zieleniny. Zaskakujące połączenie ciasteczkowego spodu z wytrawną masą. Dobrze schłodzona terrina smakuje znakomicie i równie dobrze prezentuje się na stole. 
 
terrina serowa z kurkami przystawki i przekąski babkawformie.blogspot.com

składniki:
125 g mało słodkich herbatników
100 g masła
200 g kurek
250 ml śmietany kremówki
200 ml śmietany 18%
800 g twarożku śmietankowego
1 średnia cebula
6 łyżeczek żelatyny
masło do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki, ewentualnie szczypiorek
sezam do posypania

wykonanie:
Blaszkę keksówkę wykładam folią spożywczą. Herbatniki rozdrabniam w malakserze, dodaję lekko ostudzone, roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno keksówki, odstawiam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka.
Oczyszczone kurki podsmażam na maśle razem z posiekaną cebulą, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do wystudzenia. Twarożek miksuję z kwaśną śmietaną na gładka masę, kremówkę ubijam na sztywno, mieszam z twarożkiem. Dodaję kurki z cebulą, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość doprawiam solą i pieprzem, delikatnie mieszam mikserem. Na końcu wlewam ostudzoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę wykładam  na ciasteczkowym spodzie, wierzch posypuję prażonym sezamem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
 
terrina serowa z kurkami przystawki i przekąski babkawformie.blogspot.com
    
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger