Na weekendowe śniadanie proponuję Wam kolejną wersję pysznych placuszków. Tym razem wykorzystałam ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, do której dodałam ulubione bakalie.
1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki sody
2-3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oleju
1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle, figi)
wykonanie:
Do letniej, ugotowanej kaszy gryczanej dodaję wszystkie
pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię do pankejków i łyżką
nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby
placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach
robią się dziurki przekładam na drugą stronę.