Prosty posiłek na letni obiad, czy potrzeba czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-)
składniki:
750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
pęczek botwinki
1 średni burak
ząbek czosnku
150 ml śmietany kremówki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
pęczek koperku
wykonanie:
Botwinkę dokładnie myję i kroję w 1-2 cm kawałki, umyty burak kroję w kostkę i wrzucam do wrzącego bulionu dodając ząbek czosnku. Gotuję chwilę, aż całość zmięknie. Dodaję sok z cytryny i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec wkładam drobno posiekany koperek. Doprowadzam do zagotowania i zdejmuję garnek z ognia. Podaję z kraszonymi ziemniakami. Pycha!