Ogórkowy sezon w pełni, dostałam kolejną porcję ekologicznych ogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis.
750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 kg świeżych ogórków gruntowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g śmietany kremówki
sól, pieprz
koperek lub pietruszka
groszek ptysiowy
ser typu feta
wykonanie:
Obraną cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ogórki myję i obieram ze skórki, z większych usuwam pestki, kroję w kostkę. Do wrzącego bulionu wkładam podsmażoną cebulę z czosnkiem i pokrojone ogórki, gotuję do miękkości, około 15-20 minut. Całość blenduję na gładko, jeszcze raz stawiam na ogniu, doprawiam solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Podaję z kostkami fety, groszkiem ptysiowym i zieleniną.