sobota, 19 sierpnia 2017

kremowa zupa ze świeżych ogórków

Ogórkowy sezon w pełni, dostałam kolejną porcję ekologicznych ogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis.

zupa ze świeżych ogórków babkawformie.blogspot.com

składniki:
750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 kg świeżych ogórków gruntowych
1 cebula
3 ząbki czosnku 
100 g śmietany kremówki
sól, pieprz
koperek lub pietruszka
groszek ptysiowy
ser typu feta

wykonanie:
Obraną cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ogórki myję i obieram ze skórki, z większych usuwam pestki, kroję w kostkę. Do wrzącego bulionu wkładam podsmażoną cebulę z czosnkiem i pokrojone ogórki, gotuję do miękkości, około 15-20 minut. Całość blenduję na gładko, jeszcze raz stawiam na ogniu, doprawiam solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Podaję z kostkami fety, groszkiem ptysiowym i zieleniną.

zupa ze świeżych ogórków babkawformie.blogspot.com

 Z dziećmi i dla dzieci 2017
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger