Gdy lato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za sprawą śnieżki - niezwykle delikatny i lekki, w sam raz na letni czas ;-) W bardzo łatwy sposób przygotujecie znakomity deser.
herbatniki do wyłożenia blaszki (u mnie 15 sztuk)
400 g jogurtu greckiego
1 szklanka mleka
1 opakowanie śmietanki śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
400 g owoców (u mnie wiśnie i borówki)
2 łyżki cukru
wykonanie:
Galaretki cytrynowe rozpuszczam w połowie objętości wody podanej na opakowaniu i odstawiam do ostudzenia. Podobnie galaretkę wiśniową - w oddzielnym naczyniu.
Blaszkę (26 x 21) wykładam papierem do pieczenia, na papierze układam herbatniki - ściśle, jeden obok drugiego. Do zimnego mleka wsypuję śnieżkę i ubijam 3 minuty na najwyższych obrotach. Zmniejszam obroty i stopniowo dodaję jogurt oraz lekko tężejącą, lecz płynną, galaretkę cytrynową. Masę wykładam na herbatniki i wstawiam całość do lodówki.
Umyte wiśnie dryluję, nieco rozgniatam i zasypuję cukrem. odstawiam na chwilę, by puściły sok. Do lekko tężejącej galaretki wiśniowej dodaję borówki i wydrylowane wiśnie razem z sokiem, mieszam i wykładam na masę jogurtową. Ciasto pozostawiam w lodówce do stężenia na co najmniej 12 godzin (choć czasem trudno wytrzymać) :-)