placki z zielonych ogórków

W tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę. Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów ugotowałam znakomitą kremową zupę, a dziś (z powodzeniem) wypróbowałam przepis na chrupiące placki. Jeśli lubicie placki z warzyw - spróbujcie koniecznie.

placki z zielonych ogórków babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 kg ogórków 
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mąki
2 ząbki czosnku
pieprz

wykonanie:
Umyte ogórki starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam na sitku na 15 - 20 minut. Odcisnęłam sok, a do masy dodałam jajka i mąkę. Dokładnie wymieszałam, dodałam drobno posiekany czosnek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam po łyżce masy. Smażyłam 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Jadłam prosto z patelni - gorące, chrupiące, posypane cukrem, choć podobno z keczupem też smakują nieźle ;-)

placki z zielonych ogórków babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie są trochę podobne do placków z cukinii, jednak bardziej aromatyczne,
      cukinia jest raczej neutralna w smaku, a ogórki - bardziej wyraziste.
      Najlepiej spróbować samemu i ocenić :-)

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger