W tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę. Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów ugotowałam znakomitą kremową zupę, a dziś (z powodzeniem) wypróbowałam przepis na chrupiące placki. Jeśli lubicie placki z warzyw - spróbujcie koniecznie.
1 kg ogórków
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mąki
2 ząbki czosnku
pieprz
wykonanie:
Umyte ogórki starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam na sitku na 15 - 20
minut. Odcisnęłam sok, a do masy dodałam jajka i mąkę. Dokładnie
wymieszałam, dodałam drobno posiekany czosnek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzałam
olej i nakładałam po łyżce masy. Smażyłam 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Jadłam prosto z patelni - gorące, chrupiące, posypane cukrem, choć podobno z keczupem też smakują nieźle ;-)