Chyba nie ma łatwiejszego przepisu na szybką sałatkę, niż ten. U nas sprawdza się przede wszystkim jako witaminowy dodatek do śniadań - grzanek czy kanapek ale zdarza mi się przygotować sałatkę z pomidorów także do obiadu, jako awaryjną surówkę. Znakomicie smakuje też jako dodatek do dań z grilla.
***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza spożywanie pomidorów ze skórą, dlatego do mojej sałatki dokładnie je obrałam. Jeśli pomidory mają dużo pestek - usuwam je ze środka.
***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza spożywanie pomidorów ze skórą, dlatego do mojej sałatki dokładnie je obrałam. Jeśli pomidory mają dużo pestek - usuwam je ze środka.
składniki:
1/2 kg pomidorów
pęczek pietruszki
1 łyżka oleju (lub oliwy - jeśli lubicie)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
wykonanie:
Pomidory parzę i obieram ze skórki, kroję w kostkę i osączam na sicie (pomijam ten krok, gdy przygotowuję sałatkę w sezonie z pomidorów Lima). Pietruszkę drobno siekam, łączę z pomidorami, olejem oraz cytryną, doprawiam całość solą i odrobiną pieprzu. Smacznego :-)
1/2 kg pomidorów
pęczek pietruszki
1 łyżka oleju (lub oliwy - jeśli lubicie)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
wykonanie:
Pomidory parzę i obieram ze skórki, kroję w kostkę i osączam na sicie (pomijam ten krok, gdy przygotowuję sałatkę w sezonie z pomidorów Lima). Pietruszkę drobno siekam, łączę z pomidorami, olejem oraz cytryną, doprawiam całość solą i odrobiną pieprzu. Smacznego :-)