Zapach pomidorów pieczonych z czosnkiem unosił się w kuchni zachęcając nas do skosztowania delikatnej, kremowej zupy. Uwielbiamy pomidorówkę, a ta jej wersja podbiła nasze serca i kubki smakowe. Jedliśmy ją z pierożkami tortellini, posypaną startym serem. Pycha!
składniki:
1 kg pomidorów (najlepiej Lima)
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju
750 ml wody
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
100 ml śmietanki kremówki
pierożki tortellini z serem, starty ser, listki bazylii - do podania
wykonanie:
Pomidory umyłam, przekroiłam na pół i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam olejem, na wierzchu ułożyłam posiekane ząbki czosnku. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone pomidory lekko ostudziłam i obrałam ze skórki.
Zagotowałam wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodałam upieczone pomidory, lekko osoliłam, całość gotowałam 30 minut. Po tym czasie wyjęłam liść i ziele, a pomidory zblendowałam, dodałam koncentrat, zioła, doprawiłam cukrem, solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlałam śmietankę. Podałam z pierożkami tortellini, startym serem i listkami bazylii.