Jestem wielką fanką zup i obiadów jednogarnkowych, to naprawdę dobre rozwiązanie, które sprawdza się zwłaszcza w ciągu tygodnia. W głównej roli zwykle występuje wtedy u mnie mielone mięso - chili con carne, zupa gołąbkowa, meksykańska czy wreszcie dzisiejsza pieczarkowa z mięsem i ziemniakami to znakomite, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe, doskonałe na jesienne i zimowe obiady.
3 duże ziemniaki
1 litr wody (lub bulionu)
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1/2 kg pieczarek
1 pęczek pietruszki
100 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
wykonanie:
W dużym garnku gotuję wodę, do której wrzucam pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam posiekaną cebulę i dodaję ją do gotujących się ziemniaków. Następnie podsmażam mięso, przekładam je do garnka, podobnie postępuję z pieczarkami. Całość doprawiam solą i gotuję około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiam solą. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę. Smacznego :-)