Przyjemnie jest zacząć dzień od czegoś pysznego. Chrupiące grzanki, aksamitne awokado i jajka w koszulce. Pełne smaku, zdrowe i energetyczne śniadanie. Czego chcieć więcej?
1 bułka (dowolna, Wasza ulubiona) przekrojona na pół
2 łyżeczki oleju
1/2 ząbka czosnku
1 dojrzałe awokado
2 jajka
sól, pieprz
wykonanie:
W małym garnku zagotowuję 2 szklanki lekko osolonej wody. Energicznie mieszam łyżką, tak by utworzył się wir. Do wrzącej, wirującej wody wbijam jedno jajko i gotuję około 3 minut. Wykładam delikatnie na talerz. W taki sam sposób gotuję drugie jajko.
Połówki bułki smaruję odrobiną oleju i podgrzewam na patelni, nacieram czosnkiem. Miąższ awokado wydrążam łyżeczką, układam na grzankach, doprawiam solą i pieprzem. Na wierzchu każdej grzanki układam ugotowane jajko. Smacznego :-)