rogaliki z nadzieniem migdałowym

Wspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy.
Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe, a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie.

rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem migdałowym babkawformie.blogspot.com

składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18%
200 g masła

1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka aromatu migdałowego

1 białko
4 - 5 czubatych łyżek cukru pudru

wykonanie:
Zagotowałam mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę mannę i gotowałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia. 
Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek).

rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem migdałowym babkawformie.blogspot.com

4 komentarze:

  1. Jestem fanką rogalików- te polane lukrem zawijaski zawsze się do mnie uśmiechają, nie potrafię im odmówić! Twoje są baaardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to prawda, kuszą i bardzo szybko znikają z talerza ;-)

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger