Wspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy.
składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18%
200 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 białko
4 - 5 czubatych łyżek cukru pudru
wykonanie:
Zagotowałam mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę mannę i gotowałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia.
Przesianą
mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam szybko
ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym
czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko
na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak
tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze
200 stopni.
Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam łyżką z cukrem
pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość
pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek).