Zapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w
przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane.
Mięso
mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to
pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub
mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania.
1/2 kg mielonego mięsa
1/2 kg brokułów
70 dag ziemniaków
sól, pieprz
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
30 dag żółtego sera
wykonanie:
Ziemniaki obieram i całe gotuję w osolonej wodzie około 25 minut. Po wystudzeniu kroję w plastry. Brokuły podzielone na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu przelewam je na sitku zimną wodą, by pozostały jędrne. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, doprawiam solą i pieprzem. Jajka i śmietanę łączę energicznie trzepaczką lub widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję żółty ser starty na grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układam pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone mięso i kawałki brokuła. Całość zalewam sosem śmietanowo serowym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około pół godziny.