Miętowy chłodnik ze świeżych ogórków - zimna zupa, doskonała na upalny, letni dzień. Błyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki, a dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Podana z chrupiącymi grzankami sprawdzi się doskonale jako lekki obiad. Przepis z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii.
składniki:
1/2 kg świeżych ogórków
1/2 litra jogurtu naturalnego
garść listków mięty
1 młoda cebulka
sól, pieprz
wykonanie:
Ogórki obieram, jeśli mają duże pestki - wykrawam je. Ogórki kroję w kostkę, wrzucam do blendera. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną cebulkę, listki mięty i jogurt. Całość miksuję na gładką masę. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam zupę do lodówki na godzinę, aż dobrze się schłodzi i powstanie wyrazisty smak. Podaję bardzo zimną z chrupiącymi grzankami.