Pleśniak to w naszym domu bardzo popularne ciasto. Kruche z powidłami,
bezą i kruszonką. Nadaje się na każdą
okazję - znakomite na imprezę i rodzinne spotkanie, doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty.
Szybkie i proste do przygotowania, a do tego naprawdę pyszne. Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce (24x32) dlatego jest niskie ale taki właśnie był i jest pleśniak w moim domu :-)
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru do ciasta
cukier waniliowy
250 g masła
5 żółtek
5 białek
1 szklanka cukru do bezy
400 g powideł
cukier puder do posypania
wykonanie:
Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. 1/2 część ciasta odkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (24x32). Ciasto smaruję powidłami. Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę. Gotową pianę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.