W upalne dni lubię zjeść dobry chłodnik. Na początku lata jest to zwykle tradycyjny chłodnik litewski z botwinki. Do tego koniecznie młode ziemniaki z masłem i dużą ilością koperku.
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza ogórki, szczypiorek i śmietanę, dlatego mój chłodnik przygotowałam tylko z botwinki na naturalnym, chudym jogurcie.
składniki:
duży pęczek botwinki
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
sól
400 ml jogurtu naturalnego
pęczek koperku
wykonanie:
Botwinkę dokładnie myję pod bieżącą wodą. Buraczki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, a liście i łodygi siekam. Wrzucam do garnka i zalewam szklanką wody. Gotuję do miękkości, około 15 minut. Zdejmuję z ognia, doprawiam cytryną i solą, odstawiam do wystudzenia. Do zimnych buraczków wlewam jogurt wsypuję posiekany koperek, ewentualnie jeszcze raz doprawiam solą do smaku. Wstawiam do lodówki na godzinę lub dwie. Podaję dobrze schłodzony z gotowanymi młodymi ziemniakami z koperkiem i masłem.