wtorek, 18 czerwca 2019

sernik na zimno z musem truskawkowym

Pyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem.

***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam tylko z lekkiego, domowego twarogunaturalnego, chudego jogurtu. Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, dlatego w cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki.

sernik na zimno z musem truskawkowym babkawformie.blogspot.com

składniki na ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mąki 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

składniki na masę serową:
1 kg twarogu  (użyłam domowego)
1/2  szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny

składniki na mus truskawkowy:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

wykonanie:
Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, jogurt i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała.
Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość przecieram przez sitko, dopełniam wodą do 1 litra. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-) 

sernik na zimno z musem truskawkowym babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger