piątek, 5 lipca 2019

ciasto kokosowe z truskawkami

Na zakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-)

ciasto kokosowe z truskawkami babkawformie.blogspot.com


składniki:  (na małą tortownicę o średnicy 17 cm)
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g mleczka kokosowego
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny

1/2 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa

 
wykonanie: 
Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mleczko kokosowe podgrzewam z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć zestawiam z ognia i wlewam rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Tężejącą masę wykładam na biszkoptowy spód.
Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Do gorących owoców wsypuję galaretkę truskawkową i mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-)  

ciasto kokosowe z truskawkami babkawformie.blogspot.com
 
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger