Smak lata, smak wakacji. Wspaniałe drożdżówki z malinami, kruszonką i lukrem. Prosty przepis, błyskawiczne wykonanie.
2 1/2 szklanki mąki
8 g drożdży instant
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka
300 g malin (świeżych lub mrożonych)
50 g masła
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
wykonanie:
Drożdże mieszam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaję żółtka, olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Ciasto wyrabiam mikserem (końcówkami z hakami) do połączenia składników, a potem rękami - do gładkości. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką).
Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, energicznie je zagniatając. Dzielę na dziewięć równych części, z każdej formuję okrągłą bułeczkę,
układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywam ściereczką
i pozostawiam w cieple na 30 minut do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem
szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno,
praktycznie do samej blaszki,
następnie we wgłębienie wkładam maliny i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - cukier puder mieszam z wodą do uzyskania pożądanej gęstości.