wtorek, 13 sierpnia 2019

leczo z cukinią i klopsikami

Leczo to potrawa, którą bardzo często przygotowuję latem. Pomidory, cebula, papryka i, u nas w domu koniecznie, cukinia. Do tego czasem wędzony boczek, czasem kiełbasa lub, tak jak dzisiaj, klopsiki. Pyszne i proste do przygotowania danie.   

leczo z cukinią i klopsikami babkawformie.blogspot.com

składniki:
500 g mielonego mięsa
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
4 łyżki wody
sól, pieprz

1 duża cebula
2 czerwone papryki
1 średnia cukinia
3-4 pomidory
sól, pieprz

wykonanie:
Mięso razem z jajkiem, kaszą manną i wodą wyrabiam ręką na gładką masę przez około 10 minut. W międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Z mięsa formuję małe klopsiki i smażę je (bez panierowania) na niewielkiej ilości oleju. Gotowe odkładam na talerz.
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam lekko na oleju, dokładam pokrojoną w paski paprykę, a gdy się zeszkli - pokrojoną na średniej wielkości kawałki - cukinię. Chwilę podsmażam, dokładam obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Do warzyw dodaję podsmażone klopsiki i duszę pod przykryciem przez 15 - 20 minut. Można też przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i zapiekać pół godziny w temperaturze 180 stopni.

leczo z cukinią i klopsikami babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger