Pożywne danie, które przygotowuję w kilka chwil. Doskonałe zarówno na szybki, lekki obiad jak i ciepłą kolację. Starta cukinia i słodka śmietana sprawiają, że ta prosta, trochę niepozorna potrawa z makaronu jest bardzo delikatna. Niech Was to jednak nie zmyli, bo wędzony boczek, cebula i pieprz nadają jej charakteru.
150 g makaronu
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 młoda cukinia
100 g śmietany 30%
sól, pieprz
wykonanie:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu (do tej potrawy wybieram drobny makaron, najczęściej nitki). Pokrojony boczek podsmażam na patelni, dodaję posiekaną cebulę, przesmażam razem, aż cebula się zeszkli. Następnie dokładam cukinię startą na tarce o grubych oczkach (młodą cukinię o miękkiej skórce i drobniutkich pestkach ścieram w całości, jeśli jest większa, a skóra twarda - obieram i wydrążam środek). Całość podsmażam często mieszając, doprawiam solą i pieprzem, wlewam śmietanę. Na koniec dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i nakładam na talerze.