sobota, 8 sierpnia 2020

drożdżówki z truskawkami

W tym roku jakoś nie mogę rozstać się z truskawkami i ciągle coś jeszcze wymyślam. Dziś na przykład - pyszne drożdżówki. Są mięciutkie, a dodatek owoców i kruszonki sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Osobiście lubię jeszcze lukier na wierzchu, ale reszta rodziny nie za bardzo, więc dziś drożdżówki bez lukru. Ale i tak pyszne :-)

drożdżówki z truskawkami babkawformie.blogspot.com

składniki:
2 1/2 szklanki mąki
8 g drożdży instant
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka
 
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
 
50 g masła
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki 
 
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody 

wykonanie:
Drożdże mieszam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaję żółtka, olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Ciasto wyrabiam mikserem (końcówkami z hakami) do połączenia składników, a potem rękami - do gładkości. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). 
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką).
Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, energicznie je zagniatając. Dzielę na dziewięć równych części, z każdej formuję okrągłą bułeczkę, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut do podwojenia objętości. Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam, pokrojone na kawałki, truskawki  i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - cukier puder mieszam z wodą do uzyskania pożądanej gęstości.
 
drożdżówki z truskawkami babkawformie.blogspot.com
 
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger