Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
2 pełne łyżki bułki tartej
1/3 szklanki wody
sól, pieprz
mała główka liści białej kapusty
100 g koncentratu pomidorowego
300 ml wody lub bulionu
wykonanie:
W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam kapustę, z której wcześniej wycięłam głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut.
Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część
nerwu.
Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.
Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję farszu i zwijałam gołąbki (wyszło mi 6 całkiem sporych).
Zwinięte gołąbki obsmażyłam z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni dając tylko odrobinę oleju.
Zagotowałam 300 ml wody (można użyć bulionu), dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i wlałam do naczynia z gołąbkami. Przykryłam patelnię i dusiłam gołąbki przez godzinę na maleńkim ogniu.
Tekst powstał we współpracy z firmą Woll Cookware.