Pyszna i łatwa do wykonania babka cytrynowa, wilgotna dzięki zawartości twarogu. Smak sera nie jest wyczuwalny, a cytryna nadaje babce
dodatkowego aromatu. Doskonała, jeśli nie przepadacie za suchymi babkami.
składniki:
250 g twarogu półtłustego
3 jajka
150 g masła
200 g cukru
cukier waniliowy
300 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieram i stopniowo wsypuję cukier i cukier waniliowy. Miksuję do uzyskania puszystej
masy, następnie dodaję rozdrobniony widelcem twaróg. Cały czas ucierając, dodaję do masy po jednym całym jajku, a potem sok i skórkę z cytryny. Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksuję na
najniższych obrotach tylko do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę babkę około 60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę babkę około 60 minut (do suchego patyczka).
Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, a po ostudzeniu dekoruję cukrem pudrem.