Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale również świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Przepis na jajka nadziewane pieczarkami jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Farsz z pieczarek, żółtek, sera i majonezu smakuje znakomicie.
składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
250 g pieczarek
1/2 cebuli
2 łyżki oleju do smażenia
250 g pieczarek
1/2 cebuli
2 łyżki oleju do smażenia
50 g żółtego sera
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
sól, pieprz
wykonanie:
Ugotowane jajka obieram ze skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem. Cebulę drobno siekam i podsmażam - tylko chwilę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję oczyszczone pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Doprawiam solą i pieprzem i smażę chwilę, aż odparuje sok z pieczarek.
Do miseczki z żółtkami przekładam lekko ostudzone pieczarki, żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę i majonez. Wszystko dokładnie mieszam i smakuję, w razie potrzeby ponownie doprawiam solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniam białka.