niedziela, 18 kwietnia 2021

zupa meksykańska

Zupa meksykańska to nowe odkrycie w mojej kuchni, choć przyznam szczerze - sama się dziwię, że dopiero teraz wpadłam na ten przepis. Tę zupę przygotowuje się naprawdę szybko, wystarczy podsmażyć mięso, a potem dołożyć warzywa z puszki i pyszna, sycąca, rozgrzewająca zupa jest już gotowa.    
 
zupa meksykańska babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 litr wody
1/2 kg mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
 
wykonanie:
Wodę zagotowuję w garnku. Mielone mięso podsmażam na patelni do lekkiego zrumienienia, następnie przekładam do wrzącej wody. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę - do momentu, aż będzie szklista. Do cebuli dodaję koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Całość podsmażam około 5 minut i przekładam do garnka z mięsem. Bezpośrednio do garnka dodaję fasolę i pomidory wraz z zalewą oraz odsączoną na sitku kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem.Gotuję około 20 - 30 minut. Po tym czasie zupa meksykańska jest gotowa. Smacznego :-)
 
zupa meksykańska babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger