Śledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia i kiszonych ogórków z dodatkiem zielonego groszku i cebuli. Szybka w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na wigilijnym stole. Tradycyjnie podawana przekąska to śledź po japońsku zawijany ale ja preferuję wersję sałatkową i takim przepisem dzielę się dziś z Wami.
składniki:
2 filety śledziowe a'la matias
2 filety śledziowe a'la matias
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 małej cebuli czerwonej
2 średnie ogórki kiszone
2 czubate łyżki zielonego groszku (konserwowego lub mrożonego)
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz
koperek do dekoracji
wykonanie:
Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki.
Ugotowane na twardo jajka oraz kiszone ogórki kroję w kostkę, cebulę kroję w piórka, groszek odsączam z zalewy lub krótko gotuję w lekko osolonej wodzie, jeśli używam mrożonego.
Wszystkie składniki delikatnie mieszam, doprawiam pieprzem do smaku. Gotową sałatkę przekładam do salaterki i dekoruję świeżym koperkiem.