niedziela, 22 maja 2022

sernik z wiaderka

Przepis na tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Ten sernik jest wilgotny, puszysty i delikatny, a dodatkową jego zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania.

sernik z wiaderka babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 kg twarogu z wiaderka
250 g masła
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
8 jajek
1 budyń waniliowy (40 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny

wykonanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieram mikserem, stopniowo dodaję żółtka i ucieram na białą, puszystą masę. Dodaję twaróg, mąkę, kaszę oraz proszek budyniowy i miksuję delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek, całość mieszam bardzo delikatnie.
Masę przekładam do foremki o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50-60 minut.

sernik z wiaderka babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger