niedziela, 19 czerwca 2016

rogaliki drożdżowe

Tym razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami.



składniki:
4 szklanki mąki
250 g margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
100 g drożdży
2 łyżki cukru
2 jabłka (najlepiej antonówki)


wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość małe kawałeczki. Na każdym trójkącie układam jeden kawałek jabłka i zwijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, piekę około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypuję cukrem - pudrem.


Piecz - tak od podstaw

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne i - jak na ciasto drożdżowe - szybkie i łatwe. Polecam do wypróbowania :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...