Tym razem przepis
na rogaliki krucho drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnym przepisie rogaliki były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami,
masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych
fanów i trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które
robię najczęściej, czyli nadziewane budyniem.
składniki:
4 szklanki mąki250 g margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
100 g drożdży
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1/2 litra mleka
wykonanie:
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na ciasto łączę i dokładnie zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Dzielę je na 6 części. Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek
miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście
na 8 trójkątów. Na
każdym trójkącie układam jedną łyżeczkę zimnego budyniu i zwijam rogaliki. Układam
na blaszce wyłożonej papierem, piekę około 25 minut (do zrumienienia) w
temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypuję cukrem - pudrem.